Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szükséges eszközök 3

2010.04.23

A sorozat utolsó eleme. Ezzel befejeztük a praktikus kiegészítők áttekintését!

Varrógép: bár semmi esetre sem tartozik az alapvető kellékek közé, manapság sok foltvarró tekinti legjobb barátjának a varrógépét. Egy egyszerű fajta is kiválóan megfelel a foltmozaik-varráshoz, de már számítógépes modellek is kaphatóak, és némelyikük speciális tűzőprogrammal is rendelkezik. Fontos, hogy pontos elképzelésünk legyen arról, mit akarunk, hogy ne olyat vegyünk meg, aminek sok felesleges kiegészítője van.

A gépi foltmozaik-varráshoz a következőkre van szükség:

talp az egyenes varráshoz,

talp 0,5 cm-es sínnel, hogy pontosan rá tudjunk hagyni a varrásra

A gépi steppeléshez a következőkre lesz szükség:

lengőtalp,

stoppoló talp,

eszköz az anyagtovábbító lefedéséhez vagy leszereléséhez.

Ha rászánjuk magunk és beruházunk egy varrógépre, akkor érdemes fém alkatrészes gépet venni, mert annak magasabb az élettartama.

Anyagok:

A kimondottan foltvarrás céljára készített anyagok ideálisak mosható takarókhoz. Nagy szín- és mintaválasztékban gyártják őket, és kellemesen könnyű őket varrni és tűzni.

Bélés- vagy hátlapanyag, amely egyaránt lehet foltvarráshoz való vászon vagy más olcsó anyag, például lepedővászon. Ne felejtsük el, ha kézzel akarunk steppelni, kerüljük a vastag vagy a sűrű szövésű hátlapanyagokat, amelyeken nehezen megy át a tű.

Fontos, mielőtt nekikezdünk dolgozni az anyagokból feltétlenül avassuk be őket meleg mosószeres vízben.

Vattabélés: a „foltmozaik-szendvicshez” válasszuk a megfelelő tölteléket. Az ágyterítő a vastagabb vattabéléstől puffosabb lesz, míg a faliképhez vagy ruhadarabhoz vékonyabb, tömörebb vattabélést használhatunk. Némelyik vattabélést sűrűbben kell steppelni, úgyhogy olvassuk el a gyártó utasításait, hogy megtudjuk, milyen tűzést kell használni. Ez azért fontos, mert az a vattabélés, amely nincs megfelelően steppelve, hajlamos összecsomósodni a foltmozaikban, és ezzel elrontja a munkánkat. A legjobb, ha kis darabokat veszünk különböző vattabélésekből, és kipróbáljuk, hogyan viselkednek. Lehet, hogy úgy tűnik, ez sok bajlódással jár, de sok bosszúságot kerülhetünk el, és sok időt takaríthatunk meg vele.

A vattabélés fő típusai:

Poliészter: bár különböző súlyúak kaphatók, csak jó minőségű poliészter vattabélést vásároljunk, mert az olcsóbbak „megszakállasodnak”, vagyis a szálak áthatolnak a felső rétegen, és vékony ködréteget képeznek a foltmozaik felszínén, amitől – főleg a sötét anyagok – piszkosnak tűnnek. Némely poliészter vattabélés ezt megelőzendő előre át van szurkálva tűvel.

Pamut: sokféle változata kapható a piacon, közöttük olyanok is, amelyek pamut és műszál keverékéből készültek.

Gyapjú: nagyon puha, és könnyen tűzhető.

Selyem: luxuscikk, de szintén csodálatosan puha, és könnyen lehet steppelni.

Cérna

Közönséges varrócérna kézi és gépi varráshoz. Csak jó minőségű varrócérnát vegyünk, különben el fog szakadni, vagy megakad a varrógépben

A láthatatlan cérnák, melyeket „monofilamentnek” is neveznek, hasznosak a gépi steppeléshez, amikor össze akarjuk varrni a rétegeket, de nem szeretnénk, hogy látszódjanak az öltések.

A steppelőcérna nagyon erős, kibírja, amikor átnyomjuk a foltmozaik rétegein. Széles színválasztékban kaphatók, úgyhogy választhatunk az anyag színeihez illőt vagy kontrasztosat a dekoratív hatások elérésére.

A hímzőcérnák és a metálfényű cérnák nagyon népszerűvé váltak, könnyen feldobható velük a munkánk. A díszítő, gépi tűzéshez speciális cérnák kaphatók, de figyeljünk arra, hogy olyat vegyünk amely megfelelő a varrógéphez.

Öltésbontó: ezzel a kis eszközzel könnyen fel lehet fejteni a varrást az anyag megsértése nélkül, de akkor is kapóra jön, amikor kis darabokat varrunk a gépen, le kell őket szorítani.

Gyűszű: még ha általában nem is használunk gyűszűt, a kézi steppelésnél nehezen nélkülözhető. A kézi tűzéshez az a leghasznosabb típus, amelynek kis perem fut körbe az alján, hogy megakadályozza a tű lecsúszását. Az ujjvédő is hasznos, hogy védje ujjainkat a foltmozaik alatt.

 

Rámák és keretek: a steppelésnél a három réteget keretre vagy rámára kell feszíteni, hogy a varrás során ne csússzanak el. A leghasznosabbak:

földön álló, fából vagy műanyagból készült keretek a nagyobb foltmozaikok számára

rámák a kisebb munkákhoz

Jelölőfilcek és radírok: hagyományosan a mindennapi háztartási cikkek széles körét használták arra, hogy felrajzolják a mintákat a foltmozaikra a tűzés előtt. Például szappanforgácsot és szabókrétát, melyeket még mindig használhatunk.

Más hasznos darabok:

puha, B jelű ceruzák

vízben oldódó jelölőfilcek, melyeket ki lehet mosni

kréta

textilradírok.

A rátétekhez: vasalható közbélés

 

 

A leírás Celia Eddy, Folt hátán folt című könyve alapján.